Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Sławomir M....... daniel ścisłowski Rafal_ R6 ela jankowska Ewa Adam No Name Moti ... Bartłomiej Studziński konto Zablokowane Cortez1 N Magda P. koszer wisniowy13 (1350 niezalogowanych)
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
cladiusx napisał:
Sprawa wygląda następująco: Praca jest w kilku hotelach jednego właściciela, gdzie mam grać popołudniami i wieczorami, ale nie wyobrażam sobie, żebym miał pojechać tam bez wcześniejszego zapewnienia w postaci umowy, że mam tę pracę.

www.ung.no/arbeid/sommerjobb/

tlumacz sobie chlopaku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Ingve napisał:
Cortez1 napisał:
Cus mi się wydaje, że te pytania to zwykłą ustawka. Ktoś kto pyta nic nie wiedząc, pyta akurat o rzeczy, które bardzo precyzyjnie opisuje.
Pierw poczytałem twoja odp,a po niej nawet jednego słowa ,co wcześniej było.
Bo twoja odp wyjasnia sytuacje,
Ale dla mądrali,rzucim jedno pytanie:::
A Ty jako student będziesz na tych występach,czys zakonczyl edukacyje,w PL,bo jeśli tak to jesteś dorosły,a dorosły ,to już nie ważne na jak długo ,
tak masz, miec umowe o prace i pozwolenie z UDI na wykonywanie tej pracy

TOTALNA BZDURA !.
W norwegi nie ma już pozwoleń na pracę!.
Pobyt w norwegi do TRZECH MIESIĘCY, a w niektórych przypadkach do 6 miesięcy nie wymaga konieczności rejestracji w systemie UDI, natomiast o ile ten pobyt wiąże się z pracą, to jest konieczność zarejestrowania się w norweskim systemie podatkowym.
Pomijam tu inne dokumenty legalnego pobytu, jakie trzeba posiadać by się zarejestrować w Skatteetaten.
Proszę nie robić ludziom wody z mózgów li tylko ku własnej uciesze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
Remigrant napisał:
Ingve napisał:
Cortez1 napisał:
Cus mi się wydaje, że te pytania to zwykłą ustawka. Ktoś kto pyta nic nie wiedząc, pyta akurat o rzeczy, które bardzo precyzyjnie opisuje.
A Ty jako student będziesz na tych występach,czys zakonczyl edukacyje,w PL,bo jeśli tak to jesteś dorosły,a dorosły ,to już nie ważne na jak długo ,

TOTALNA BZDURA !.
Pobyt w norwegi do TRZECH MIESIĘCY, a w niektórych przypadkach do 6 miesięcy nie wymaga konieczności rejestracji w systemie UDI, natomiast o ile ten pobyt wiąże się z pracą, to jest konieczność zarejestrowania się w norweskim systemie podatkowym.
Pomijam tu inne dokumenty legalnego pobytu, jakie trzeba posiadać by się zarejestrować w Skatteetaten.

Gabrys ma racje, chcoc to zlodziej i damski bokser
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Myślicie, że powinienem kontaktować się prosto ze Skatteetaten, czy może prosić o radę w ambasadzie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
Remigrant napisał:
Ingve napisał:
Cortez1 napisał:

TOTALNA BZDURA !.

------
Ryszardzie,
Nie można robić wody z mózgu...gdy w czerepach pytajacych chlupie tylko woda. Te truizmy które napisałes dostępne są w ogólnie dostępnych internetowych źródłach informacji. Po co więc zawracanie doopy tymi samymi pytaniami 10 000 razy w tygodniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Więc dodajcie regulaminu punkt: "Nowicjuszom nie wolno zadawać żadnych pytań"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Ingve napisał:
Azeby podpisac jaka kolwiek umowę o prace,to musisz być zarejestrowany już,w systemie,folkeregistred,z numerem personalnym,polacy nie mogą na azylu jechać
A jeśli nie masz rodzicow to może być problem przed 18

Następna totalna bzdura.
Umowę o pracę można podpisać w każdym momencie, nawet i przez internet, podając jedynie adres do korespondencji nawet i na Filipinach.
Ważne jest jedynie to, by po przyjeździe do norwegi, mieć już gdzie legalnie spać i mieć indywidualny adres, na który będzie przychodzić urzędowa korespondencja.
Natomiast co innego jest niepełnoletność, jednak w tym przypadku w momencie przybycia do norwegi pytający tą pełnoletniość urzędową będzie już posiadał.
Umowę wstępna może podpisać w każdym momencie nawet jak nie ma pełnej pełnoletności o ile firma przyjmujaca wyrazi taka zgodę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów

(cladiusx)
Wiking
Tzn kiedy dowiem się gdzie mam mieszkać na okres pracy, podaję ten adres jako adres do korespondencji urzędowej?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
cladiusx napisał:
Tzn kiedy dowiem się gdzie mam mieszkać na okres pracy, podaję ten adres jako adres do korespondencji urzędowej? I tak i nie.
Jak już będziesz fizycznie mieszkał, to wtedy dopiero możesz wpisać to do formularza rejestracyjnego. Niemniej możesz i podać adres całkiem inny "nawet i fikcyjny" o ile będzie miał on umocowanie w norwegi , jednak będziesz miał obowiązek odbierać pocztę z tego adresu i tyle.
Dobrze jest mieć adres blisko faktycznie wykonywanej pracy, coś pisałeś o drobnej chałturze w hotelach, dlatego też adres korespondencyjny powinien być umiejscowiony właśnie w tej miejscowości gdzie będziesz miał większość zatrudnienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
koszer
(koszer)
Wiking
Remigrant napisał:
cladiusx napisał:
Tzn kiedy dowiem się gdzie mam mieszkać na okres pracy, podaję ten adres jako adres do korespondencji urzędowej? I tak i nie.
Jak już będziesz fizycznie mieszkał, to wtedy dopiero możesz wpisać to do formularza rejestracyjnego. Niemniej możesz i podać adres całkiem inny \"nawet i fikcyjny\" o ile będzie miał on umocowanie w norwegi , jednak będziesz miał obowiązek odbierać pocztę z tego adresu i tyle.
Dobrze jest mieć adres blisko faktycznie wykonywanej pracy, coś pisałeś o drobnej chałturze w hotelach, dlatego też adres korespondencyjny powinien być umiejscowiony właśnie w tej miejscowości gdzie będziesz miał większość zatrudnienia.

nawet nowi na forum wiedza ze jestes scierwo gabriel koci pasterzu nierobie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok